Честит празник, Българи!

3ти Март - Национален празник на България!България отбелязва днес националния си празник. Трети март е Ден на освобождението на страната от османско иго.

Честването на 134-та годишнина от Освобождението ще бъде отбелязано с тържествени церемонии, военни ритуали, църковни молебени и поднасяне на цветя в цялата страна.

В София пред Паметника на незнайния воин от 11 ч. е церемонията по издигането на националното знаме, на която ще присъстват  президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева и дапутати.

От 11.30 ч. се организира празнична церемония пред паметника на опълченците. В тържеството ще участват актрисата Красимира Кузманова, певицата Джина Иванова, вокална формация "Юлангело" и ансамбъл "Здравец".

В 18.30 часа на площад "Народно събрание" е традиционната тържествената заря-проверка по повод националния празник, където президентът Плевнелиев ще произнесе слово. В 19.30 часа в Гербова зала на "Дондуков" 2 президентът кани на чаша вино дипломати, депутати и министри прием по случай националния празник.

По традиция тържества по повод освобождението се провеждат всяка година на връх Шипка. На тържествата няма да бъдат допускани граждани с огнестрелно оръжие, употребили алкохол или наркотици, както и без документи за самоличност, предупредиха от МВР. От органите на реда призовават гражданите да спазват въведените изисквания и да изпълняват допълнителните указания на полицейските патрули.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще присъства на тържествата на връх Шипка. Участие в събитието ще вземат и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Символичен домакин на тържествената церемония е община Казанлък.

В Плевен честването на 134-годишнина от освобождението е пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Паметникът, построен с волни дарения от цялата страна след Освободителната война по идея на възрожденеца Стоян Заимов, навършва 105 години. Тържествената церемонията започва в 11 ч.

Със залп на Черешовото топче ще бъде открит тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Тодор Кирков в Ловеч по случай националния празник. Церемонията е планирана за 17 ч. В програмата следват музикални изпълнения на църковния хор "Евстати Павлов" и градският смесен хор "Панайот Пипков" и рок група "Епизод". Преди това в 16 ч. в катедралния храм "Света Троица" ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението.

Община Берковица отбелязва националния празник с факелно шествие на скиори по пистата под връх Ком в Стара планина. Скиорите се събират в 18 ч. в долния край на пистата, след което ще се изкачат до горния й с влека и ще се спуснат със запалени факли. След това е предвидена празнична програма пред хижа "Ком", уточниха от общината.

България празнува Трети март

Фотограф: Георги Кожухаров

Дневник

По случай националния празник регионалният исторически музей в Стара Загора организира с екскурзовод две обиколки на паметниците в града, свързани с Руско-турската освободителна война. Туровете започват в 10.30 и в 14.00 часа, цената им е четири лева за възрастни, а за ученици, студенти и пенсионери – един лев. Маршрутът включва част от експозицията в музея, църквите "Свети Димитър" и "Света Троица", мавзолея-костница на жертвите от юли 1877 г., когато градът е опожарен и са избити около 15 хиляди мирни граждани, и мемориала "Бранителите на Стара Загора". Участниците в обиколката ще могат да разгледат и реставрираната Ески джамия, която ще бъде превърната в Музей на религиите.

И в Кюстендил по случай празника музейните експозиции при регионалния исторически музей "Акад. Йордан Иванов" ще бъдат отворени за безплатно посещение. Къщата-музей "Ильо Войвода" и средновековната църква "Св. Георги" в кв. "Колуша" ще приемат посетители от 10.00 до 16.00 часа. От 9.00 до 17.00 часа ще работят къщата-музей "Димитър Пешев" и етнографската експозиция "Накитът – носител на памет, изящество и закрила", подредена в изложбената зала в джамията "Ахмед Бей". Археологическата експозиция в зала "Асклепий" на регионалния музей ще работи от 9.30 до 17.00 часа, посочиха още от музея.

Регионалният исторически музей в Търговище също отваря врати за безплатни посещение по повод Трети март. За посещения ще бъдат отворени археологическата и етнографската експозиция и две изложби: "Българското опълчение – героичната летопис на една война" и "С пламъка на вярата", представяща икони и църковна утвар, подредени в Славейковото училище – един от 100-те туристически обекта на България.

В Русе ще бъдат поставени 134 национални трибагреника за 134-годишнината от Освобождението. Знамената ще бъдат разположени в централната градска част, в кварталите "Чародейка", "Дружба" и "Здравец", на големите кръстовища, до Централната гара и на други възлови места.

Възстановка на събитията, свързани с освобождението наВидин, ще бъде представена днес в града на централния площад "Бдинци". Проявите, посветени на празника, започват със заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали за освобождението в село Иново. От 10.30 ч. от музея "Конака" във Видин потегля шествие към площад "Бдинци", където ще има ритуал по вдигането на националното знаме и знамето на общината.

Автошествие ще отбележи националния празник в Добрич. С развети национални знамена водачите ще се включат в автопохода веднага след общоградското тържество пред паметника на хан Аспарух. Очаква се към колоната да се присъединят и водачи от Тервел, Каварна и Генерал Тошево.

Сливен отбелязва празника с традиционналекоатлетическа щафета и масов крос, които тръгват от централния площад. Там е и общоградското тържество. Благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите в националноосвободителните войни ще отслужи митрополит Иоаникий. Пред архитектурно-мемориалния комплекс на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще бъдат поднесени венци и цветя.

Проявите за 3 март в Силистра започват с тържествена церемония за издигане на националния трибагреник в централната част на града. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой.

От 12 ч. започва общоградското тържество за празника вРазград, което ще се проведе на площад "Възраждане". Програмата ще продължи с празничен концерт под надслов "Ритмите на България" с участието на Капанския ансамбъл, танцов ансамбъл "Лудогорче" и детска танцова школа "Хорце" към Центъра за работа с деца. 

Честит 8ми Март мили дами!
Честита Баба Марта!
Категория: Главни

Остави коментар

Трябва да влезете, за да коментирате.

Поръчайте по телефон


"Ка енд Джи" ООД
тел: 0988 850 787

Facebook

Харесайте нашата Facebook страница!

Нови публикации

25% Коледно намаление 2014

От дек. - 20 - 2014

Коментарите са изключени за 25% Коледно намаление 2014