Днес ще ви занимая с предимствата и недостатъците на керамичните ножове. Мнозина от вас предполагам са се запознали с тях от нашия сайт и останалите постове в блога, и са наясно с някои от техните предимства и недостатъци, но днес ще се опитам да обобщя всичко онова, което сте чули или не сте чули за тях досега.

Що е то?

Керамичните ножове са сравнително нов продукт на Българсия пазар. Те са изработени от керамичен материал, съдържащ циркониев диоксид (Zr02) и като цяло се водят за най-острите ножове за рязане. В България могат да се намерят продуктите на "Ка енд Джи" ЕООД (http://ceramicknivesbg.com).

Керамичен нож с бамбукова дръжка

Предимства

1) Здравина
Едно от най-забележителните предимства на керамичните ножове е тяхната здравина. Това са едни от най-здравите ножове, които може да си купите. Само диамантът е по-остър от сплавта на керамичните ножове. Те са по-здрави дори и от стоманата, съответно са също така и по-остри от стоманените ножове.

2) Тегло
Изключително леки ножове – тежат наполовина на стандартните ножове. С лекота ще режете и няма да усещате тежестта на керамичния нож.

3) Издръжливост
Керамичните ножове са много издръжливи. Не се затъпяват бързо, а в сравнение със стоманените си събратя, не е необходимо да се заточват с години. Освен това керамичните ножове не ръждясват.

4) Не се оцветяват
Друго предимство на керамичните ножове е, че те не се зацапват и по тях не се образуват петна. Някои храни съдържат киселини, които могат да обезцветят нормалните ножове, но при керамичните това не може да се случи.

5) Химически инертни
Керамичните ножове са химически инертни. Това означава, че тези ножове не придават метален вкус на храната за разлика от обикновените стоманени ножове. Повърхността на керамичните ножове не допуска развитието на бактерии, което ги прави незаменими за хора, които страдат от определени алергии.

Недостатъци

1) Здравина
Въпреки че керамичните ножове са много по-здрави от стоманените, те не превъзхождат изцяло здравината на стоманените ножове. Керамичните ножове не са особено гъвкави, което означава че трябва да бъдете много внимателни когато ги използвате и съхранявате. Предният край на ножа може лесно да се отчупи ако го използвате по-грубо. Керамичните ножове могат също така лесно да се напукат или счупят ако ги използвате за притискане или извиване. Могат лесно да се счупят и ако ги изтървете на земята. Основното им предназначение е да режат храни, които не са замразени и в които няма кости.

2) Заточване
Необходимостта от заточване на керамичните ножове е значително по-малка за разлика от тази при стоманените ножове. Въпреки това сами няма как да наточите керамичен нож, тъй като се постига обратен ефект – затъпява се още повече. Необходимо е заточването от професионалист.

3) Цена
Цената е друг недостатък при керамичните ножове. Те са по-скъпи от обикновените стоманени. Причината за високата им цена е, че материалът от който са направени е сравнително нов и труден за производство. Керамичните ножове се произвеждат в Азия, което допълнително ги оскъпява заради високите импортни такси.

4) Почистване
Едно от последните недостатъци на керамичните ножове е че не могат да се мият в съдомиялна машина, тъй като е възможно при досег с друг съд да се напука или увреди сплавта.

При нормални условия на употреба ножовете могат да издържат от 3 до 5 години без да се налага да се заточват. Керамичните ножове са идеални за рязане на плодове, зеленчуци или месо без кости.

Ножове
Керамичните ножове и Миризми
Категория: Ножове, Ревюта

Остави коментар

Трябва да влезете, за да коментирате.

Поръчайте по телефон


"Ка енд Джи" ООД
тел: 0988 850 787

Facebook

Харесайте нашата Facebook страница!

Нови публикации

25% Коледно намаление 2014

От дек. - 20 - 2014

Коментарите са изключени за 25% Коледно намаление 2014