Нож е режещ инструмент с различни предназначения, който се състои от две части – клин и дръжка.

Клинът като правило се изработва от стомана или някакъв друг метал или сплав, но може да е направен и от кост, камък, дърво (напр. бамбук) или керамика. Дръжката се изработва най-често от дърво, кост, рог, метал или пластмаса. Дръжките на ножовете от изкуствен материал се отливат върху острието, докато дръжките от органични материали се закрепят към острието по различен начин – чрез прикрепване на чирени посредством нитове, набиване на дръжката или нанизване на определен брой пръстени от кожа или дърво. Острието може да е заточено само от едната страна, която е и режещата му част, но може да е заточено и от двете. Нож, на който острието е заточено и от двете страни се нарича кама. Заточването става в различни профили в зависимост от предназначението му.

Ножовете биват два основни типа – с фиксирано острие и сгъваеми, като всеки от двата типа се разделя на множество видове според формата на остието, предназначението, начина на изработка и пр.

История

Възникнал е в дълбока древност, по време на палеолита. Първите ножове които първобитните хора са ползвали са били каменни (често от кремък). По-късно към ножа са започнали да прикрепят дървена или костна дръжка. Преди около 5000 години човекът се научава да лее метал и остриетата започват да се изразботват от мед и бронз. В Южна Америка остриетата се изработват от злато. По-късно ръчната изработка се заменя със заводска, което значително намалява цената. Днес остриетата се правят основно от неръждаема стомана, а за дръжката се предпочита пластмаса.
 

Части на ножа

Knife parts.jpg

Основните части на ножа са:
1 – клин и
2 – дръжка.


3 – връх на ножа
4 – острие
5 – страна на клина
6 – гръб на клина
7 – канал
8 – основа на клина (рикасо)
9 – гард(предпазител)
10 – пета (помел)
11 – темляк (съществуват само при някои видове ножове)

Употреба

Най-широка употреба днес ножовете намират в домакинството, предимно в кухните. Ножовете още се използват в кланниците и месарниците. Те имат много и различни приложения: използват се за клане, за дране, обескостяване, филетиране и много други. Ножовете намират приложение и в лова и риболова, както и в армията като хладно оръжие.

Керамичните ножове имат керамично острие изработено от циркониев оксид. Те са по-деликатни от стоманените но се запазват остри до 10 пъти по-дълго.

70.5% намаление на керамични белачки от CeramicKnivesbg
Предимства и недостатъци на керамичните ножове
Категория: Featured, Ножове

Остави коментар

Трябва да влезете, за да коментирате.

Поръчайте по телефон


"Ка енд Джи" ООД
тел: 0988 850 787

Facebook

Харесайте нашата Facebook страница!

Нови публикации

25% Коледно намаление 2014

От дек. - 20 - 2014

Коментарите са изключени за 25% Коледно намаление 2014