Въпреки, че повечето керамични ножове изглеждат еднакво, те не се изработват по един и същ начин. Има много висококачествени керамични ножове на пазара, но също така има и много ниско качествени.

Как се изработват керамичните ножове? Това не е лесна задача, но благодарение на днешните технологии, изглежда лесно. Процесът е смесица от стари изпитани техники, комбинирани с малко модерна технология.

Суровите материали (основно вода и керамичен прах) се смесват в барабан, не музиканлният инструмент, а нещо подобно на запечатана бъркачка за цимент. Тази част от процеса създава цялостният материал. Колкото по-униформени откъм размер, толкова по-силно може да бъде притиснат материала. Течната смесица се пръска върху плоска повърхност и след това се изсушава. След като цялата течност изчезне, остава само изкуснен прах. Това е основата за острието на керамичният нож.

Финният прах се изсипва в калъв с формата на нож. Заготовката се пресира до над 10,000 psi. Налягането превръща прахът в здрава цяла част, която след това се превръща в острие.

След това острието се изважда от заготовката и се пече в пещ на около 1400 градуса. Това е процес подобен на печенето на традиционна керамика, само че при него температурата се контролира по-прецизно. По време на този процес ножът се свива до около 1/4 от оригиналният размер. Материалът става много кондензиран и изключително твърд.

След това острието се заостря, чрез колело за заточване обвито в диамантено покритие, закача се дръжка и в края имате готов керамичен нож.

Разликаа в твърдостта на керамичните ножове се дължи на промени в 2 неща, силата на налягането, което се използва и количеството топлина. Повече налягане и по-прецизна температура в резултат ще направят материал с по-високо качество.

Колко остър е ножа зависи от това колко време и усилия са вложени по време на процеса за заостряне. Ако керамичният материал е с високо качество производителят може да заостри острието много по-прецизно без риск от отчупване. Ако материалът не е достатъчно твърд производителят ще се въздържи в заострянето, поради риск от намаляване на издържливостта на керамичният нож.

Керамичните ножове запазват ли ябълките свежи?
Как да се грижим за Керамичните ножове?
Категория: Featured, Ножове

Остави коментар

Трябва да влезете, за да коментирате.

Поръчайте по телефон


"Ка енд Джи" ООД
тел: 0988 850 787

Facebook

Харесайте нашата Facebook страница!

Нови публикации

25% Коледно намаление 2014

От дек. - 20 - 2014

Коментарите са изключени за 25% Коледно намаление 2014